Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

             














       Ο εμπαιγμός των συμβασιούχων

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στους ανθρώπους που μας μαζεύουν τα σκουπίδια. Αλληλεγγύη κι ενίσχυση του δίκαιου αγώνα τους. Ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των ντόπιων κυβερνητικών υπαλλήλων της, που βλέπουν και αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους σαν σκουπίδια. Όμως και τα «σκουπίδια» αγανάκτησαν και ζητούν να μην τα πετάξουν, με το νόμο, στις χωματερές της ανεργίας. Πιο νόμο; Το Ελεγκτικό Συνέδριο, ως εγγυητής εφαρμογής των μνημονίων, έβγαλε απόφαση με την οποία στέλνει στην ανεργία 15.000 συμβασιούχους των ΟΤΑ, καθώς έκρινε αντισυνταγματικές (πολύ βαρύγδουπο) τις παρατάσεις των συμβάσεων, που σημειωτέον, οι ΤσιπροΚαμένοι τις έκαναν από το τέλος του 2015. Και το χειρότερο, παράνομη κρίθηκε και η πληρωμή των ανθρώπων αυτών για όσο διάστημα πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους μετά το τέλος της σύμβασης, ζητώντας τα δεδουλευμένα πίσω. Τι μας λένε δηλαδή αυτοί οι κύριοι του Ελεγκτικού. Ότι το δικαίωμα στη δουλειά είναι αντισυνταγματικό. Η μόνιμη και διαρκής ανάγκη για επιβίωση είναι αντισυνταγματική. Είναι όμως συνταγματικά η ανεργία, η ημιαπασχόληση, οι απολύσεις, η απλήρωτη εργασία, το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, η εκποίηση της χώρας. Με λίγα λόγια, συνταγματικό είναι ότι επιτάσσουν οι τροϊκανοί κακοποιοί και αντισυνταγματικό είναι ότι επιτάσσει η ζωή. Ωστόσο, ασυγκίνητοι οι κύριοι του Ελεγκτικού, φορώντας τις τηβέννους και με ύψιστη σοβαροφάνεια, δίνουν ισχύ νόμου στις  επιθυμίες των ευρωαλητών, συμβάλλοντας στην εξαθλίωση του λαού και στην καταστροφή τη χώρα μας. Αιδώς κύριοι της «Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης», μέχρι που θα φτάσετε; Πάντως, η  απόφαση του Ελεγκτικού, αλάφρωσε λίγο τον κυβερνητικό θίασο από τις ευθύνες του, που για μια ακόμη φορά κραυγάζει υποκριτικά ότι τάχα «δεν ήθελε να συμβεί αυτό, αλλά δεν μας το επιτρέπει ο νόμος». Μαζί του βέβαια, μέσω στημένων τηλεοπτικών σκυλοκαυγάδων, οι υποκριτές της ΝΔ και της ΚΕΔΕ (προεξάρχοντος του μνημονιακού ντελάλη Πατούλη). Πρόκειται για χιλιοπαιγμένο αντιλαϊκό έργο που επαναλαμβάνεται ασταμάτητα σε βάρος των αναγκών και των δικαιωμάτων του λαού μας, όποτε χρειάζεται να εφαρμοστούν «μεταρρυθμίσεις» που μετατρέπουν τις ζωές μας σε χωματερή απελπισίας. Έτσι, οι χιλιάδες συμβασιούχοι των δήμων θα βρεθούν απολυμένοι και απλήρωτοι. Ενώ οι αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων, σε νευραλγικούς τομείς όπως η καθαριότητα, θα βρεθούν σε αδιέξοδο, μέσα στο κατακαλόκαιρο. 

Ο ΥΠΕΣ  Π. Σκουρλέτης, παραδέχτηκε ότι οι οχτάμηνοι συμβασιούχοι θα απολυθούν άμεσα και ότι θα προσληφθούν μόνο 2500 μόνιμοι. Αλλά το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που έχει και τον τελικό λόγο, διεμήνυσε ότι «τέτοια έγκριση δεν δόθηκε από τους θεσμούς» και τελική συζήτηση θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή ποτέ, αφού δεν το θέλουν οι «θεσμοί». Εν τω μεταξύ αρκετοί δήμαρχοι που πρόσκεινται στη ΝΔ έχουν προχωρήσει ήδη σε απολύσεις συμβασιούχων μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτά κάνει η προσήλωσή σας στο ευρώ και την Ευρώπη κύριοι του Σύριζα. Θα υποχρεωθείτε να τους απολύσετε όλους και μετά θάρθει και η σειρά σας από τους «θεσμούς».  Οι εξελίξεις αυτές και ο ξεσηκωμός των συμβασιούχων ανάγκασε την πλειοψηφία της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ να αποφασίσει κινητοποιήσεις για να σώσει τα προσχήματα, καθώς σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να έρθει σε αντίθεση με τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις του μνημονιακού καθεστώτος. Όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν απέτρεψε αλλά συνέβαλε στη εδραίωση του άθλιου καθεστώτος των συμβασιούχων και στην επιδείνωση όλων των συνθηκών δουλειάς των εργαζομένων στους δήμους, καθώς κυριαρχείται  από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τώρα σήκωσαν την παντιέρα της δήθεν ανεξαρτησίας από τα κόμματα. Συνεχίζει ακόμα και τώρα να αρνείται να εγγράψει σωματεία του κλάδου που δέχονται ως μέλη συμβασιούχους, ενώ από την άλλη υποκριτικά καλεί σε «συσπείρωση στα σωματεία». Για να μη θυμηθούμε ότι στις κινητοποιήσεις του περασμένου Μάη, όχι μόνο διαχώρισε τον αγώνα των συμβασιούχων  από τους μόνιμους, αλλά και τις σταμάτησε διότι πείστηκε από τις   ασαφείς «δεσμεύσεις» του ΥΠΕΣ για δήθεν «νομοθετική ρύθμιση» που έρχεται.

ΜΕΤΑ από όλα αυτά, οι δημοτικές αρχές της χώρας πρέπει να σταθούν στο πλευρό των συμβασιούχων. Όσοι σιωπήσουν σημαίνει ότι συνηγορούν στο να μετατραπούν οι πόλεις μας σε χωματερές. Ότι αποδέχονται την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων που είναι απολύτως απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων. Να μη γίνουν συνένοχες στο αποκρουστικό καθεστώς της ανακύκλωσης των εργαζομένων που χτίζεται σε όλα τα χρόνια της μνημονιακής καταχνιάς και οδηγεί  στην απαξίωση και διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών ώστε να παραδοθούν τζάμπα σε ιδιώτες. Η ΚΕΔΕ να πάρει θέση και να καλέσει τα μέλη της σε γενική Συνέλευση προκειμένου να απαιτήσουν: κανένας εργαζόμενος να μην πεταχτεί στο δρόμο. Αντίθετα η κυβέρνηση να μονιμοποιήσει το προσωπικό αυτό και να αναλάβει το κόστος της μισθοδοσίας του.  Στο δίλημμα με τους σκουπιδιάρηδες ή με τα σκουπίδια, δεν χρειάζεται πολλή σκέψη. Και βέβαια είμαστε με τους σκουπιδιάρηδες. Γιατί τώρα, όλοι μας χρειάζεται να μεταμορφωθούμε σε σκουπιδιάρηδες και να πετάξουμε όλα τα μνημονιακά σκουπίδια του τόπου για σάπισμα στις χωματερές.

                                                  Κ. Α. Αποστολόπουλος

                                         Δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης
                                            


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου