Τετάρτη 18 Μαΐου 2016



















        Ο αγωγός ΤΑΡ 
και τα πανηγύρια τους

ΜΕΤΑ την κατασκευασμένη, από τις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, νίκη της ταταρο-ουκρανής Τζαμάλα στην Γιουροβίζιον  για το αντικομμουνιστικό άσμα «1944», όπου μοιρολογάει για την μεταφορά-εκδίωξη (από τον κακό Στάλιν βέβαια) των γερμανοτσολιάδων τατάρων της Κριμαίας στο Ουζμπεκιστάν το 1944, έρχεται και νέο χτύπημα από τις  νεοναζιστικές ηγεσίες της ΕΕ και των ΗΠΑ. Αυτή τη φορά αφορά σχετίζεται με την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) που θα επιφέρει μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση και έλεγχο της ΕΕ από τις ΗΠΑ, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για αμερικανικών συμφερόντων αγωγό που ξεκινάει από το προτεκτοράτο τους, το Αζερμπαϊτζάν, και μέσω Τουρκίας, Ελλάδας κι Αλβανίας  καταλήγει στην Ιταλία. Όλο το μνημονιακό συνονθύλευμα της Ελλάδας πανηγυρίζει γιατί προβλέπονται γερές μάσες στους διαπλεκόμενους που θα συμμετάσχουν  στην κατασκευή του, χωρίς καμία ωφέλεια για τον ελληνικό λαό και τη χώρα καθώς οι αμερικανοί απαίτησαν και κέρδισαν την δωρεάν διέλευση του αγωγού μέσα από το ελληνικό έδαφος, από ολόκληρη δηλαδή τη Β. Ελλάδα. Έτσι, και η ανεκδιήγητη Τσιπροπαρέα βοηθάει δωρεάν την εκπλήρωση των σχεδίων των ευρωατλαντικών απατεώνων, την ώρα που η Ρωσία μας χρυσοπλήρωνε, με πέντε δις ευρώ ετησίως,  να δεχτούμε την διέλευση του πολύ μεγαλύτερου αγωγού «Νότιο Ρεύμα».  Βέβαια οι ίδιοι αυτοί Συριζαίοι, που σήμερα πανηγυρίζουν για την δήθεν «ενεργειακή αναβάθμιση» της χώρας, το 2013 σαν αντιπολίτευση, απέρριπταν και σωστά, κάθε σκέψη για τον συγκεκριμένο αγωγό, καθώς ελάχιστα οφέλη θα έχει για το λαό.  Καμία ελληνική εταιρία δεν συμμετέχει στην κοινοπραξία ΤΑΡ. Συμμετέχουν η βρετανική ΒΡ με 20%, η αζέρικη SOCAR με 20%, η ιταλική SNAM με 20%, η βελγική FLUXYS 19%, η ισπανική ENAGAS με 16% και η ελβετική AXPO με 5%.  Είναι κι αυτό άλλο ένα έργο των αμερικανών ιμπεριαλιστών, κυριολεκτικά ένα ενεργειακό πραξικόπημα, όπως συνηθίζουν άλλωστε οι αμερικανοί σε όλα τα είδη των δράσεών τους. Πρώτα εξασφάλισαν τoν περιορισμό της ροής του ρωσικού αερίου από την Ουκρανία, οργανώνοντας το ναζιστικό πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014. Και στη συνέχεια καλλιέργησαν ένα έντονα αντιρωσικό κλίμα στην ΕΕ, επισείοντας την δήθεν «ρωσική επιθετικότητα» και πιέζοντας  ασφυκτικά τα τσιράκια τους να αλλάξουν σε τέτοιο βαθμό την ενεργειακή πολιτική της Ένωσης, ώστε να είναι αδύνατη η συμμετοχή ρωσικών ενεργειακών εταιρειών στην τροφοδοσία της ΕΕ με ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Η προκλητικότητα και το θράσος των αμερικανών δεν έχει όρια. Χρησιμοποιούν κατά κόρον το «επιχείρημα» της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι είναι εκείνοι που μονοπωλούν την ενέργεια στην περιοχή αλλά και πέραν αυτής.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, παρακολουθούσαν στενά τις κινήσεις των τελευταίων Βουλγαρικών κι Ελληνικών κυβερνήσεων γύρω από την ενεργειακή τους πολιτική  και προλάμβαναν, παρενέβαιναν και ματαίωναν οτιδήποτε κινιόταν  σε κατεύθυνση διαφορετική απ’ αυτή της εξυπηρέτησης των αμερικανικών συμφερόντων. Έτσι με πιέσεις, απειλές κι εκβιασμούς στους οσφυοκάμπτες Καραμανλή και Παπανδρέου κατάφεραν την ακύρωση της συμφωνίας με τους ρώσους για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Μετά προκάλεσαν την πλήρη ρήξη των Ρωσοτουρκικών σχέσων, μέσω του πολέμου στη Συρία, ώστε να είναι πλέον αδύνατη ακόμη και η σχεδίαση του ρωσικού αγωγού «Νότιο Ρεύμα».  Και δεν σταματούν εδώ. Κάνουν τα πάντα να εκδιώξουν τον Άσαντ από τη Συρία, άρα και τους ρώσους, ώστε να κατασκευάσουν τον αγωγό Κατάρ- Σ. Αραβία - Συρία-Τουρκία,  για να πλημμυρίσουν την Ευρώπη με Καταριανό αέριο το οποίο βέβαια δεν είναι του Κατάρ αλλά της αμερικανικής Exxon. Έτσι σχεδιάζουν την αποκοπή και απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Με την κατασκευή δε, επέκταση και εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων LNG (υγροποιημένου αερίου) σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη, σχεδιάζουν την μεταφορά, αποθήκευση και διάθεση στην ΕΕ τεραστίων ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου από τα σχιστολιθικά πετρώματα της Αμερικής  εκτοπίζοντας  συνεχώς και μέχρι πλήρους διακοπής, το ρωσικό αέριο από την Ευρώπη. Κεντρικός τους στόχος είναι από τη μια η πλήρης εξάρτηση της ΕΕ από το αμερικανικό αέριο κι από την άλλη ο συνακόλουθος οικονομικός στραγγαλισμός και η πλήρης αποδυνάμωση της Ρωσίας ώστε να μην αποτελεί αντίπαλο στη λεηλασία του πλανήτη που επιδίδονται από αιώνες όλα τα δυτικά αρπακτικά. Η Ρωσία βέβαια μπροστά σ’ αυτήν την επιθετικότητα κι αρπακτικότητα των αμερικανών γκάνγκστερ δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια, γνωρίζοντας ότι  όποιος  καταφέρει να κυριαρχίσει στο χώρο της ενέργειας, θα κυριαρχεί στην Ευρώπη για έναν αιώνα, όπως λένε και οι μεγάλοι πετρελαιάδες. Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο όπου και το παραμικρό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε ολοκαύτωμα. Παρακολουθούμε έναν αδυσώπητο πόλεμο που διεξάγεται σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο με κίνδυνο γενίκευσης του τελευταίου.  

ΣΤΙΣ 28 ΜΑΗ θα έρθει ο Πούτιν, γι αυτό και βιάστηκαν να υπογραφεί, υπό την σκιά του αμερικανού εντεταλμένου Άμος Χοκστάϊν, δέκα μέρες πριν την άφιξη του ρώσου Προέδρου,  η συμφωνία για την κατασκευή του ΤΑΡ, ώστε να μην έχει ελπίδες αποδοχής  πιθανή πρόταση του Πούτιν στον Τσίπρα για ρωσικό αγωγό. Βέβαια οι ρώσοι δεν παραιτούνται εύκολα, αφού κατάφεραν ήδη να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γκάζπρομ, της ΔΕΠΑ και της Ιταλικής Edisson για την κατασκευή αγωγού μεταξύ Ελλάδος –Ιταλίας. Αλλά κι αυτός ο αγωγός για να φτάσει στην Ελλάδα πρέπει να περάσει τουλάχιστον από Βουλγαρία  άρα οι ελπίδες υλοποίησής του είναι ασήμαντες. Ο πόλεμος των αγωγών δεν πρόκειται να σταματήσει κι ο παραδομένος Τσίπρας είναι πάλι στη μέση όπως και οι προκάτοχοί του στο Μαξίμου. Αντί  να εργασθεί με πείσμα στην κατεύθυνση της εξόρυξης των ελληνικών υδρογονανθράκων περιμένει, μαζί με τα υπόλοιπα μνημονιακά σκύβαλα, ποιος αγωγός θα περάσει από την Ελλάδα να εισπράξουν ψίχουλα ή τίποτα ώστε να ικανοποιήσουν τα αφεντικά τους.  Για πόσο καιρό ακόμα ο κόσμος θα ανέχεται την διακυβέρνηση της χώρας από τόσο ουτιδανούς υπηρέτες του κεφαλαίου;

                                             Κ. Α. Αποστολόπουλος

                                   Δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης       

,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου