Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

            














             Οι χρυσοθήρες της  Eldorado

ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ απατεώνες της Eldorado Gold απειλούν για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, ότι θα «παγώσουν» τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, ασκώντας έτσι εκβιασμό στην παραδομένη Συριζοκυβέρνηση για να ενδώσει σε ακόμη μεγαλύτερη ασυδοσία της εταιρίας τους. Αυτό πυροδότησε ξέφρενες αντιδράσεις στον υπόλοιπο μνημονιακό συρφετό (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΚ, ΠΟΤΑΜΙ) που μέσω του φιλικού τους τύπου και κυρίως μέσω του τηλεβόα τους, ΣΚΑΪ, ανέλαβαν εργολαβικά την υπεράσπιση της εταιρίας των αρπακτικών, ψέγοντας τους Συριζαίους ότι δήθεν είναι «εναντίον των επενδύσεων». Αλλά γιατί τα αρπακτικά της Ελντοράντο σήκωσαν τόσο θόρυβο, χρησιμοποιώντας μάλιστα και τους εργαζόμενους στα ορυχεία στο βρώμικο παιχνίδι τους; Απλά, είναι μια  δοκιμασμένη «τεχνική» της εταιρίας, σε όλες τις χώρες που επενδύει (διάβαζε, ληστεύει), όταν κινδυνεύει η κερδοφορία της. Πράγματι, τους τελευταίους μήνες υπάρχει πτωτική πορεία στην τιμή του χρυσού και η τιμή της μετοχής της εταιρίας έχει χάσει περίπου το 50% της αξίας της, γεγονός που έχει προκαλέσει δραστική μείωση των «επενδυτικών» πλάνων της εταιρίας και αναστάτωση στους μετόχους της. Θέλει να κερδίζει χωρίς να ξοδεύει τίποτα. Δυστυχώς στη Χαλκιδική η περιεκτικότητα σε χρυσό του υπεδάφους είναι ελάχιστη (σε 1250 τόνους χώμα υπάρχει μόνο 1 κιλό χρυσού). Έτσι για να γίνει κερδοφόρα η εκμετάλλευση, απαιτείται ανοιχτή εξόρυξη (όχι στοές) που γίνεται με χρήση χιλιάδων τόνων δυναμίτη μικρού κόστους, καταστρέφοντας έτσι το τοπίο και δημιουργώντας τεράστια σύννεφα θειούχου σκόνης που είναι εξαιρετικά τοξικά για τον αέρα και το περιβάλλον.

ΗΔΗ η εταιρία έφυγε από την Κίνα όπου είχε και τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής χρυσού διεθνώς γιατί έσφιξαν οι περιβαλλοντικοί όροι. Από την άλλη, στις χώρες που δραστηριοποιείται (Βραζιλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Ινδονησία), προσπαθεί με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο, να αποφεύγει τη φορολόγηση και να αθετεί τις δεσμεύσεις της, κυρίως ως προς την κατασκευή μεταλλουργικών μονάδων παραγωγής καθαρού χρυσού. Μια ομάδα από Ολλανδούς δημοσιογράφους-ερευνητές, διαπίστωσαν ότι η Εldorado Gold έχει στήσει ένα δίκτυο από Ολλανδικές εταιρίες-ταχυδρομικές θυρίδες (mailbox companies) για να φυγαδεύει τα κέρδη της από την  Ελλάδα στα νησιά Barbados. Οι εταιρίες – θυρίδες, τελευταίο εφεύρημα των καπιταλιστών για ολική φοροαποφυγή των πολυεθνικών, ξεφυτρώνουν κατά εκατοντάδες στην ΕΕ, και δεν απαιτούν προσωπικό παρά μόνο ταχυδρομική διεύθυνση. Μέσω αυτών οι πολυεθνικές συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες δήθεν «αποφυγής διπλής φορολόγησης», που καταλήγουν όμως να είναι διπλής φοροαποφυγής. Βρήκαν λοιπόν ότι η  μητρική εταιρία της Ελληνικός Χρυσός, ιδιοκτήτριας κατά 95% των μεταλλείων Κασσάνδρας δεν είναι η Ελντοράντο Γκόλντ, αλλά μια Ολλανδική εταιρία – θυρίδα με το όνομα Eldorado Gold(Greece) BV. Αυτή με τη σειρά της έχει σαν μητρική μια άλλη Ολλανδική εταιρία-θυρίδα την Eldorado Gold (Netherlands) BV. Έτσι, με τις εταιρίες φαντάσματα   μεταφέρονται τεράστια  κεφάλαια από τα κράτη που δραστηριοποιείται η εταιρία σε κράτη με πολύ χαμηλή ή ανύπαρκτη φορολογία. Δηλαδή, μέσω αυτών των φαντασμάτων, αποφεύγουν ακόμη και την ελάχιστη φορολογία που κατέβαλαν για τη μεταφορά κεφαλαίων, μέσω οφσόρ, στους διάφορους φορολογικούς παραδείσους. Η Ολλανδία λειτουργεί ως χώρα δίαυλος, ένα είδος μεσάζοντα για τη μεταφορά κεφαλαίων, εκμεταλλευόμενη τα σκόπιμα παραθυράκια της (κατά άλλα αυστηρής) Ευρωενωσιακής  νομοθεσίας που ευνοούν την κάθε λογής κερδοσκοπία και λαμογιά. Και δεν αρκεί αυτό στην Ελντοράντο, ταυτόχρονα φουσκώνει τα έξοδα της εταιρίας στην Ελλάδα ώστε να πετυχαίνει  μείωση των φόρων  για τα ασήμαντα κέρδη που παρουσιάζει (τυπικά) στο ελληνικό δημόσιο.  Η έρευνα αυτών των ανθρώπων, σχετικά με την φορολόγηση της Ελντοράντο, κατέδειξε την τεράστια  απώλεια εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από την διαφημιζόμενη ως «χρυσοφόρα επένδυση» της Χαλκιδικής.

ΣΤΑ ΟΡΥΚΤΑ της  Χαλκιδικής δεν υπάρχει μόνο χρυσός. Μαζί του υπάρχουν χαλκός, μόλυβδος, ψευδάργυρος, ασήμι και δυστυχώς και το τοξικότατο Αρσενικό σε υψηλές συγκεντρώσεις, που δυσκολεύει εξαιρετικά την μεταλλουργία των υπολοίπων, προσθέτοντας κόστος για ικανοποιητική προστασία του περιβάλλοντος. Παρόλον ότι, με ψευδείς διαβεβαιώσεις της εταιρίας, δόθηκε η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, αυτή τροποποίησε μονομερώς το Επενδυτικό Σχέδιο, αφαιρώντας το βασικότερο κομμάτι του που πρόβλεπε την μεταλλουργία του χρυσού (παραγωγή καθαρού χρυσού στη Χαλκιδική), αν και με την εξαιρετικά τοξική μέθοδο «αστραπιαίας τήξης», λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε Αρσενικό των μεταλλευμάτων της περιοχής. Εργοστάσιο μεταλλουργίας δεν κατασκευάστηκε ούτε πρόκειται να κατασκευαστεί διότι οι απατεώνες της Ελντοράντο έχουν βρει τρόπο να παράγουν χρυσό με μικρό κόστος σε χώρες που οι μίζες υπερτερούν του περιβάλλοντος. Να τι κάνουν. Όλα τα μεταλλεύματα που εξορύσσονται μεταφέρονται ως «συμπυκνώματα», έτσι αποκαλούν τα μη επεξεργασμένα ορυκτά, από τα ορυχεία της Χαλκιδικής κατευθείαν στο εξωτερικό, συνήθως σε χώρες του τρίτου κόσμου, όπου γίνεται μια φτηνή, ρυπογόνα εξαγωγή χρυσού και αργύρου, αφήνοντας τεράστια κέρδη στην εταιρία  και μηδενικά στη χώρα μας. Έτσι, ένας τεράστιος ορυκτός πλούτος, ο μεγαλύτερος της Ελλάδας, εξορύσσεται, συμπυκνώνεται και εξάγεται σε μεταλλουργίες του εξωτερικού πλουτίζοντας την Ελντοράντο, ενώ δεν  αφήνει δεκάρα στα κρατικά ταμεία. Στη Χαλκιδική έχουμε καταλήστευση του ορυκτού της πλούτου, μεγάλη περιβαλλοντική  καταστροφή και διχασμό των ανθρώπων της. Δεν πρόκειται λοιπόν για επένδυση, αλλά για καθαρή αρπαχτή που θα λήξει αφήνοντας πίσω της μη αντιστρέψιμη καταστροφή. Αυτό είναι το μοντέλο «ανάπτυξης» που ευαγγελίζονται οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές και η αγέλη του ελληνικού πολιτικού προσωπικού των ανδρεικέλων που τους ακολουθεί. Και δεν είναι μόνο η Ελντοράντο που ακολουθεί αυτές τις πρακτικές. Το κάνουν σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις. Το κακό έχει γενικευτεί και δεν γίνεται μόνο σε ρημαγμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, που περιμένει «ανάπτυξη» από απ’ αυτούς που την καταληστεύουν. Οι πολυεθνικές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, εμφανιζόμενοι ως επενδυτές, έχουν φτιάξει προστατευμένα τούνελ διαφυγής των κερδών τους προς εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους, σε βάρος των λαών των χωρών που δραστηριοποιούνται. Όχι λοιπόν «στα τσακίδια» μόνο η Ελντοράντο, στα τσακίδια ο καπιταλισμός, το σύστημα που την εκτρέφει και μας καταστρέφει.
                                                       Κ. Α. Αποστολόπουλος

                                            Δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου